4 retete gustoase de paine

Publicat la data de: 12/21/2017, 14:56

Autor: Arctic

4 retete gustoase de paine
4 retete gustoase de paine
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/12/top-1.jpg
February 13, 2019
Arctic

Mirosul de paine calda este o tentatie culinara careia cu greu ii putem rezista. Atat de simpla in esenta, painea poate fi pregatita in foarte multe moduri. Deprinde reteta si tehnicile de baza, apoi tot ce iti ramane de facut este sa experimentezi diferite combinatii de gust. Chiar daca nu iti este la indemana sa […]

Mirosul de paine calda este o tentatie culinara careia cu greu ii putem rezista. Atat de simpla in esenta, painea poate fi pregatita in foarte multe moduri. Deprinde reteta si tehnicile de baza, apoi tot ce iti ramane de facut este sa experimentezi diferite combinatii de gust. Chiar daca nu iti este la indemana sa faci saptamanal paine in casa, ocazional poate fi o modalitate extraordinara de a-ti surprinde familia. O dimineata de weekend in care mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor umple locuinta, este cadrul perfect pentru un mic dejun impartasit cu cele mai dragi persoane din viata ta. Cu siguranta efortul tau va fi apreciat. Cine nu iubeste painea calda cu unt? Este o cale sigura de a face din dimineata, o bucurie.

 

Paine irlandeza cu bicarbonat de sodiu

Este o reteta simpla si usoara, care se prepara intr-un timp foarte scurt. Ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza si 45 de minute pentru ca painea sa fie gata. Acest tip de paine nu necesita dospire. Va creste datorita reactiei dintre acidul din laptele batut si bicarbonatul de sodiu, care aereaza aluatul.

Ingrediente pentru o paine: 250 g de faina alba, 250 g faina integrala, 1 lingura de sare, 1 lingura de bicarbonat de sodiu, 400 ml lapte batut.

Amesteca cele doua tipuri de faina cu sarea si bicarbonatul intr-un castron mare si mixeaza-le foarte bine. Fa un mic orificiu in mijloc si pune jumatate din cantitatea de lapte batut. Incepe sa incorporezi faina amestecand cu ajutorul unei furculite in sensul acelor de ceasornic. Continua sa adaugi lapte batut pana ce aceasta este cuprinsa in totalitate in compozitie. Este posibil sa nu fie  nevoie sa folosesti intreaga cantitate de lichid. Acest lucru depinde de tipul fainii utilizate.

Muta aluatul din castron pe masa sau pe blatul de bucatarie, peste care ai presarat putina faina. Modeleaza-l sub forma unei bile si aplatizeaza-l usor cu ajutorul palmei. Este foarte important sa lucrezi rapid, pentru ca bicarbonatul de sodiu se activeaza repede. Incalzeste cuptorul la 200°C. Asaza painea intr-o tava peste care ai pus hartie pergament. Cu varful unui cutit imparte suprafata painii in patru si presara putina faina deasupra. Coace-o timp de 30 de minute sau pana ce crusta devine maronie. Asta e tot ce ai de facut.

Poti imbogati gustul adaugand in aluat cascaval ras sau ceapa.

 

Bagheta

Aceasta paine specific frantuzeasca are o crusta crocanta si o textura aerata. Adu putin din gustul Frantei pe masa ta, cu ajutorul unei baghete coapte in casa, pe care sa o consumi cu unt de buna calitate, aromatizat cu ierburi sau usturoi si insotita de un pahar de vin alb. Bagheta implica o procedura mai elaborata si ceva mai mult timp, insa gustul merita tot acest efort.

Pentru 4-5 baghete ai nevoie de: 500 g de faina alba, 10 g de sare, 10 g de drojdie uscata, 370 ml de apa rece si ulei de masline pentru framantare.

Incepe prin a pune faina, sarea si drojdia intr-un vas pentru mixer. Deoarece aluatul pentru acest tip de paine este mai umed, este recomandat ca framantarea sa se realizeze cu ajutorul mixerului. Adauga 3 sferturi din cantitatea de apa si incepe mixarea la o viteza mica, folosind paleta speciala pentru framantat. Pe masura ce aluatul devine omogen, adauga si restul de apa, mareste viteza si continua pana cand capata elasticitate.

Pune aluatul intr-un vas de plastic uns in prealabil cu ulei, acopera-l cu un prosop si lasa-l sa dospeasca pana ce isi dubleaza volumul. Va dura aproximativ o ora. Dupa ce a crescut, muta aluatul pe suprafata de lucru unsa si ea cu ulei. Manevreaza-l usor pentru a mentine in interior cat mai mult aer. Imparte cantitatea de aluat in 4 sau in 5. Modeleaza fiecare bucata aplatizand-o usor si aducand marginile spre interior, apoi ruleaza pentru a obtine acea forma alungita. Asaza bachetele in tava, acopera-le cu o folie alimentara si lasa-le sa creasca pentru inca o ora. Dupa ce acest proces este incheiat, cresteaza baghetele cu varful unui cutit.  

Incalzeste cuptorul la 220 °C. Introdu intai o tava cu apa fierbinte pentru a crea abur si apoi baghetele. Dupa 25 de minute vor capata o culoare placuta, maroniu-aurie.

 

Paine cu nuci

Painea cu nuci este foarte consistenta. Are o textura densa si un gust bogat. Este un adevarat rasfat, extrem de simplu si de accesibil, pe care il poti prepara chiar la tine in bucatarie mai usor decat ai crede.

Ingrediente: 1kg de faina integrala, 650 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata, 2 linguri de zahar, 1 lingura de sare, 200 g nuci.

Pune faina pe suprafata de lucru sau intr-un bol. Adauga jumatate din apa, drojdia, zaharul si sarea, si incepe sa amesteci cu o furculita. Continua sa incorporezi faina adaugand treptat si restul de apa. Imediat ce aluatul tau incepe sa prinda forma, pune si nucile, si framanta timp de inca 4 – 5 minute, pana ce devine elastic. Lasa-l la dospit intr-un castron acoperit cu folie alimentara pentru a-si dubla volumul. Modeleaza aluatul in forma dorita si lasa-l la crescut pentru cel putin 30 minute. Coace painea 25-30 de minute la 180°C.

 

Paine cu cartofi

O felie de paine cu cartofi peste care adaugi zacusca sau fasole batuta este o combinatie rustica, autentica, simpla si foarte gustoasa. Painea cu cartofi are o textura moale, care se mentine mai multe zile la rand.  Desi este mai dificil de lucrat cu acest tip de aluat, rezultatul este pe masura.

Ingrediente: 650 g faina alba, 500 g cartofi albi fierti, 150 ml apa, 10 g drojdie uscata, 2 lingurite de sare, 2 linguri de ulei.

Zdrobeste foarte bine cartofii fierti intr-un bol. Adauga faina si omogenizeaza amestecul. Acesta va capata o textura sfaramicioasa. Pune si sarea, drojdia si uleiul, si framanta pana ce aluatul devine omogen. Lasa-l la dospit intr-un castron uns cu ulei, acoperit cu  folie alimentara. Imediat ce si-a dublat volumul, pune-l pe suprafata de lucru si scoate aerul din el intinzandu-l cu degetele. Din cand in cand, presara putina faina pentru a putea sa-l modelezi, deoarece il vei simti usor lipicios la mana. Da-i forma, pune-l in tava si lasa-l sa creasca pentru a doua oara, timp de ora. Coace painea in cuptorul incins la 200°C.

 

Chiar daca la inceput ai nevoie de putin exercitiu, in special pentru framantarea si modelarea aluatului, odata deprinsa tehnica, iti va fi foarte usor sa faci paine. Daca vrei sa te rasfeti si sa mananci paine pe saturate, ocazional poti organiza o masa unde aceasta sa fie vedeta.