Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Delicii pregatite cu dragoste, in noua bucatarie Arctic: 3 Retete de papanasi

Autor: Arctic

Data publicarii: May 22, 2024

Data modificarii: May 24, 2024

Papanasii sunt un desert iubit in Romania, apreciati pentru gustul lor delicios si pentru aspectul atragator. De obicei, acestia sunt preparati dintr-o aluat de branza dulce combinat cu faina si oua, iar apoi fierti sau prajiti in ulei.

Dupa ce sunt gatiti, papanasii sunt adesea serviti cu smantana si dulceata de fructe, fie de capsuni, fie de afine, iar uneori sunt presarati cu zahar pudra. Combinarea texturii moi si pufoase a papanasilor cu aromele dulci si cremoase ale smantanii si ale dulcetii creeaza o experienta gustativa bogata, foarte apreciata.

Cu toate ca reteta traditionala a papanasilor implica ingrediente precum branza dulce si faina de grau, exista si variante noi, adaptate pentru diverse preferinte culinare, inclusiv papanasi vegani sau fara gluten, care folosesc alternative la aceste ingrediente traditionale pentru a satisface nevoile celor care urmeaza un stil de viata specific.

Iata 3 reinterpretari ale retetei clasice de papanasi:

1. Reteta papanasi vegani

Ingrediente:

  • 150ml lapte vegetal
  • 200g tofu nesarat
  • 4 linguri zeama din conserva de naut
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 2 linguri zahar brun sau indulcitor
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita sare
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 200g cca faina sau cat sa se lege compozitia

Pentru crusta de pesmet

  • 2 linguri unt de cocos
  • 200g pesmet
  • 100g nuca macinata
  • 2 lg zahar brun

Pentru servire

  • Dulceata de coacaze / capsuni / cirese
  • Zahar pudra (optional)

Mod de preparare:

Punem tofu taiat cubulete in aparat, adaugam aquafaba (apa de naut) si laptele vegetal.

Mixam bine totul si punem compozitia in bol. Adaugam fulgii de cocos, zaharul brun, untul de cocos, esenta de vanilie, praful de copt si sarea. Amestecam, apoi punem faina si o incorporam in compozitie.

Setam plita cu inductie Arctic la treapta 5 de gatire, turnam apa intr-o oala, formam papanasii si ii punem la fiert pana se ridica la suprafata.

Intr-o tigaie punem unt de cocos si rumenim pesmetul alaturi de nuca macinata. Adaugam zahar brun si dam papanasii fierti prin acest amestec pana ii acoperim.

Intindem dulceata pe o farfurie, asezam papanasii, presaram nuca si la final, zaharul pudra.

2. Reteta papanasi keto

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 400g branza de vaci
  • 3 -4 linguri de indulcitor
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 150g faina de cocos
  • 100-150g keto mix
  • 1 fiola vanilie
  • 1 lgt praf de copt
  • 1 lg ulei de cocos
  • 1 praf sare
  • ulei cocos pentru prajit

Pentru servire

  • Ciocolata neagra fara zahar topita
  • Fructe proaspete
  • Smantana

Mod de preparare:

Punem intr-un bol branza de vaci, indulcitorul si presaram fulgii de cocos. Adaugam uleiul de cocos, praful de copt, ouale si esenta de vanilie. Omogenizam compozitia, apoi presaram faina de cocos, amestecam si la final punem mixul de faina keto.

Setam plita cu inductie Arctic la treapta 8 de gatire. Punem ulei de cocos si incepem sa formam papanasii. Ii punem in tigaie si ii lasam pana se rumenesc bine pe o parte, apoi ii intoarcem.

Punem smantana pe o farfurie, aranjam papanasii si turnam peste ei ciocolata neagra topita. Adaugam si cateva fructe.

3. Reteta papanasi gluten-free

Ingrediente:

  • 360g perle de branza
  • 2 galbenusuri+2 albusuri
  • 200g faina fara gluten
  • 2-3 linguri faina de migdale
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1lingurita praf de copt
  • 1 lingura unt de cocos

Pentru servire:

  • Smantana
  • Dulceata dupa preferinta

Mod de preparare:

Punem perlele de branza intr-un bol alaturi de doua galbenusuri. Adaugam faina de migdale, praful de copt, zaharul brun, esenta de vanilie si sarea. Incepem sa amestecam. Adaugam untul de cocos, faina fara gluten si omogenizam compozitia. Batem albusurile ramase si incorporam spuma cu miscari usoare.

Luam o forma de silicon pe care o ungem cu ulei si adaugam compozitia. Folosim functia Incalzire Superioara si Inferioara a cuptorului incorporabil Arctic. Il setam 170 de grade Celsius si lasam papansii la copt timp de 40 de minute.

Cand sunt gata, ii lasam un pic sa se raceasca. Ii asezam pe o farfurie, pe un pat de smanatana. La final, adaugam dulceata.

Cateva trucuri despre prepararea papanasilor:

  • Pentru a obtine papanasi pufosi, este foarte important ca branza folosita sa fie foarte grasa si foarte bine scursa de zer. Daca branza are multa apa, compozitia aluatului va necesita mai multa faina, iar astfel, la final, papanasii vor fi mai tari.
  • Este extrem de important sa nu puneti mai multa faina decat trebuie, chiar daca vi se pare ca aluatul este initial lipicios.
  • Nu framantati aluatul mai mult decat trebuie, in caz contrar papanasii nu vor iesi pufosi.

Cand gatesti din dragoste pentru bucataria Arctic, retetele pe care le pregatesti devin o placere.

Pofta buna!