Diversitatea tipurilor de paine este imensa, de la painea alba sau integrala, la baghete crocante sau painea de secara densa. Textura si gustul painii pot varia semnificativ in functie de ingredientele folosite si de metoda de preparare.
Astazi, versiunile sale keto, vegane si fara gluten reprezinta optiuni adaptate pentru noi preferinte sau nevoi culinare. Painea keto, vegana sau fara gluten este o alegere minunata pentru a te bucura de gustarile tale preferate intr-un mod adaptat si echilibrat.
1. Reteta paine vegana
Maia
- 25g drojdie proaspata
- 1 lingura zahar brun
- 100ml lapte vegetal
- 50g faina 650
- 300ml lapte vegetal
- 50ml ulei masline
- 550-600g faina 650
- 1 lingura sare
– Temperatura cuptor: 160 grade
– Functie cuptor: gatire asistata cu aburi, incalzire superioara – inferioara cu ventilatie
– Timp: 40-45 minute
Mod de preparare:
Setam plita Arctic cu inductie la treapta de gatire 3 si incalzim laptele.
Maruntim drojdia proaspata intr-un bol, adaugam zaharul brun, o lingura de faina si una de lapte incalzit si amestecam. Turnam restul laptelui si adaugam uleiul de masline. Cernem restul fainii peste amestec, punem putina sare, amestecam bine cu o lingura si incepem sa framantam. Lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.
Presaram faina peste blatul de lucru, rasturnam aluatul crescut si il impartim in doua. Intindem fiecare bucata, o rulam, o modelam in forma dorita. La final, mai presaram peste putina faina. Punem cele doua bucati pe tava si le mai lasam o data la dospit. Inainte de a le baga in cuptor, le crestam.
Pregatim cuptorul Arctic pentru gatirea asistata cu abur. Umplem rezervorul cu apa, setam temperatura la 180 de grade Celsius, punem painea la copt timp de 50 de minute si introducem pana la capat rezervorul cu apa.
2. Reteta chifle keto
Ingrediente:
- 25g drojdie proaspata
- 1 lingura indulcitor
- 1 ou
- 350ml lapte vegetal
- 40ml ulei de masline sau cocos
- 250g keto mix
- 10g sare
Pentru uns
- 1 galbenus+1 lg lapte vegetal
- 2 lingura Mix de seminte
– Temperatura cuptor: 170-180 grade
– Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara
– Timp de coacere: 40-45 minute
Mod de preparare:
Intr-un bol, maruntim drojdia proaspata si adaugam indulcitorul.
Pregatim o oala, setam plita Arctic cu inductie la treapta de gatire 6 si punem laptele vegetal la incalzit. Folosim o lingura din laptele incalzit pentru a activa drojdia amestecata cu indulcitorul, apoi turnam si restul laptelui.
Mai adaugam un ou si unt de cocos. Adaugam si mixul de faina keto, apoi o lingurita de sare, amestecam bine aluatul, il framantam si il lasam la dospit. Pregatim o tava, modelam aluatul in forma de chifla. La final, ungem chiflele cu putin ou si presaram mixul de seminte.
Folosim programul de incalzire superioara si inferioara a cuptorului incorporabil Arctic. Setam la 170 de grade Celsius, dam la copt timp de 45 de minute.
3. Reteta paine gluten-free
Ingrediente:
Maia
- 25g drojdie proaspata
- 1 lingura zahar
- 50ml apa calduta
- 50g faina hrisca
- 40ml ulei de masline
- 400ml apa calduta
- 400g faina gluten-free
- 1 lingura sare
- 20g mix de seminte
– Temperatura cuptor: 170-180 grade Celsius
– Functie cuptor – incalzire superioara-inferioara cu ventilatie
– Timp de coacere: 40-50 minute
Mod de preparare:
Intr-un bol, maruntim drojdia proaspata si adaugam zaharul. Setam plita Arctic cu inductie la treapta 7 si incalzim apa; turnam putina apa incalzita in bol pentru a activa drojdia amestecata cu zaharul.
Adaugam restul apei peste drojdia activata; adaugam faina de hrisca, turnam uleiul de masline, apoi o lingurita sare si faina fara gluten. Amestecam bine pana omogenizam toata compozitia. Ungem o tava cu ulei, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia. Cu o paleta unsa cu ulei, crestam aluatul dintr-un capat in altul. La final, presaram mixul de seminte.
Setam cuptorul incorporabil Arctic la 180 de grade Celsius, selectam functia de incalzire superioara-inferioara cu ventilatie si dam la copt timp de 45 de minute. Cu tehnologia AeroCooking s-a copt egal pe toate partile.
Cateva trucuri despre prepararea painii:
- Pentru o culoare mai intensa a aluatului, galbenusurile se freaca inainte cu un praf de sare.
- Pentru a obtine un aluat mai pufos, cernem faina inainte pentru a o aera. Daca este posibil, pregatim toate ingredientele in bucatarie cu o zi inainte de preparare, deoarece este indicat ca acestea sa fie la temperatura camerei.
Cand gatesti din dragoste pentru bucataria Arctic, retetele pe care le pregatesti devin o placere.
Pofta buna!