Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Delicii pregatite cu dragoste, in noua bucatarie Arctic:  3 Retete de cozonac reinterpretate

Autor: Arctic

Data publicarii: April 24, 2024

Data modificarii: May 8, 2024

Pentru cei care prefera alimentatia keto, fara gluten sau vegana, avem 3 trei reinterpretari delicioase ale clasicei retete de cozonac. Indiferent de preferintele tale culinare, vei gasi cu siguranta o optiune care sa-ti satisfaca pofta de dulce si sa iti aduca bucurie in timpul sarbatorilor sau in orice alta zi a anului!

1. Reteta cozonac vegan

Ingrediente – Aluat:

  • 450g de faina
  • 25g drojdie proaspata
  • 250g lapte vegetal
  • 100g zahar
  • 70g ulei + 30g pentru framantat
  • 2 fiole esente
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1/2 lingurita sare

Ingrediente – Umplutura:

  • 350g nuca
  • 50g zahar
  • 30g carob
  • 50ml lapte vegetal
  • 1 lingura esenta dupa preferinta
  • 1 lingura miere de albine pentru uns + nuca macinata decor

– Temperatura cuptor: 160 grade Celsius
– Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara cu ventilatie
– Timp de coacere: 45 minute, pana la rumenire
– Dimensiune tava: 28x15cm
– Inaltime tava: 8 cm
– Se foloseste hartie de copt
– Inainte de taiere, se lasa la racit

Mod de preparare:

Intr-un bol mare amestecam drojdia cu o lingura de zahar.

Turnam apoi laptele vegetal, uleiul, zaharul, turmericul, esentele si le amestecam. Adaugam faina, un varf de sare, amestecam si framantam pana obtinem un aluat neted. Lasam la dospit.

Pentru umplutura, maruntim bine nucile impreuna cu laptele vegetal, pudra de roscove si zaharul.

Mai framantam un pic aluatul, il impartim in doua, intindem fiecare bucata si o ungem cu umplutura. Rulam fiecare parte cu grija si apoi le impletim.

Ungem tava cu ulei, o tapetam cu hartie de copt, punem cozonacul in tava si il mai lasam un pic la dospit.

Cuptorul incorporabil Arctic este preincalzit, setam temperatura la 160 grade Celsius si dam la copt timp de 45 de minute. Datorita tehonolgiei AeroCooking, aerul cald circula uniform si coace cozonacul pe toate partile.

Dupa ce s-a copt, ungem cozonacul vegan cu miere si presaram nuca macina.

2. Reteta cozonac keto

Ingrediente – Aluat:

  • 4 oua
  • 200g sana
  • 100g indulcitor/erythritol
  • 80g unt
  • 15g drojdie uscata + 2 linguri apa
  • 2 fiole esenta
  • 1/2 lingurita sare
  • 400g-450g mix keto pentru cozonac cozonac

Ingrediente – Umplutura:

  • 350g nuca
  • 30g pudra pudra de roscove/carob
  • 30g indulcitor
  • 50ml lapte vegetal
  • 50g ciocolata neagra fara zahar
  • 1galbenus + 2 linguri lapte vegetal pentru uns cozonacul
  • 20g fulgi de cocos pentru decor

– Temperatura cuptor: 160 grade Celsius
– Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara cu ventilatie
– Timp de coacere: 45 minute, pana la rumenire
– Dimensiune tava: 28x15cm
– Inaltime tava: 8cm
– Se foloseste hartie de copt
– Inainte de taiere, se lasa la racit

Mod de preparare:

Pentru a face aluatul, punem intr-un bol cele 4 oua, indulcitorul si sarea. Amestecam usor, adaugam sana, drojdia activata, esentele, untul si amestecam din nou.

Adaugam mixul de faina keto si framantam pana se formeaza aluatul.  Mai adaugam putin unt de cocos si continuam sa framantam pana cand aluatul se leaga foarte bine. Il lasam la dospit, cat ne ocupam de umplutura.

Pentru umplutura, punem nucile, indulcitorul, pudra de roscove, laptele vegetal si esentele in vasul tocatorului si maruntim totul foarte bine.

Intindem aluatul usor, usor, il ungem cu umplutura si adaugam putina ciocolata neagra fara zahar. Rulam cu grija, sa nu se rupa.

Punem cozonacul intr-o tava si il introducem in cuptorul incorporabil Arctic la 180 grade Celsius timp de 50 de minute, dupa ce am selectat in prealabil functia incalzire superioara si inferioara cu ventilatie.

Cu tehnologia AeroCooking cozonacul se va coace uniform. 

3. Reteta cozonac gluten-free

Ingrediente – Aluat:

  • 3 galbenusuri
  • 200ml lapte vegetal
  • 100g zahar
  • 100ml ulei
  • 25g drojdie proaspata + 1 lingura miere + 2 linguri lapte vegetal
  • 2 fiole esente (optional)
  • 1/2 lingurita sare
  • 400g – 450g faina gluten free, se mai poate adauga dupa caz pana la legarea aluatului

Ingrediente – Umplutura: 

  • 300g nuca
  • 30g zahar
  • 3 albusuri
  • 1 lingura esenta
  • 2 lingurita carob/pudra de roscove
  • 50ml lapte vegetal
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte vegetal pentru uns
  • 1 lingura miere de albine pentru uns+30g fulgi de migdale

– Temperatura cuptor: 160 grade Celsius
– Functie cuptor: incalzire superioara – inferioara cu ventilatie
– Timp de coacere: 45 minute, pana la rumenire
– Dimensiune tava: 28x15cm
– Inaltime tava: 8cm
– Se foloseste hartie de copt
– Inainte de taiere, se lasa la racit

Mod de preparare:

Setam plita cu inductie la treapta 3 si incalzim laptele.

Activam drojdia cu miere si o lingura de lapte cald.

Turnam restul laptelui in bol si il amestecam cu cele 3 galbenusuri, uleiul, zaharul, esentele, sarea si drojdia activata. Incorporam usor faina fara gluten in compozitie. Framantam bine aluatul format si il lasam la dospit intr-un bol acoperit. 

Pentru umplutura, punem in vasul tocatorului nuca, laptele vegetal, zaharul, pudra de roscove, albusurile ramase si esentele dupa preferinte si maruntim totul foarte bine.

Impartim aluatul in doua bucati, le intindem, punem umplutura pe fiecare foaie de aluat, le rulam si le impletim.

Ungem o tava cu putin ulei si o tapetam cu hartie de copt. Punem cozonacul impletit in tava si il lasam la dospit. Inainte de a-l baga la cuptor, il ungem cu amestecul facut dintr-un galbenus si lapte vegetal.

Setam cuptorul Arctic la 160 grade Celsius si dam la copt timp de 45 de minute, dupa ce am selectat in prealabil functia incalzire superioara – inferioara cu ventilatie. Cu tehnologia AeroCooking, cozonacul nostru se va rumeni uniform.

Dupa ce il scoatem din cuptor, ungem cozonacul cu miere si il decoram cu fulgi de migdale.

Cateva trucuri despre prepararea cozonacului:

  1. Daca este posibil, pregateste toate ingredientele in bucatarie cu o zi inainte de preparare, deoarece este indicat ca acestea sa fie la temperatura camerei. 
  2. Ideal este ca temparatura in bucatarie sa fie constanta si sa nu fie curent de la usa sau fereastra.
  3. Cand pregatesti lichidele, acestea trebuie sa fie caldute, nu fierbinti (daca sunt fierbinti, risti sa „oparesti” aluatul). De asemenea, ai grija ca vasul in care framanti aluatul sa fie, de asemenea, caldut (il poti clati inainte de apa fierbinte, dupa care sa-l stergi foarte bine, sa fie uscat).

Cand gatesti din dragoste pentru bucataria Arctic, retetele pe care le pregatesti devin o placere.

Pofta buna!