Ardeii umpluti sunt o delicioasa reteta care poate fi adaptata pentru diverse preferinte culinare, inclusiv dietele keto, fara gluten, vegane sau vegetariene. Aceasta mancare se bazeaza pe un amestec de ingrediente personalizat in functie de gusturi.
Pentru variantele keto, umplutura poate consta in carne de vita sau de pui, combinata cu legume precum dovlecelul, ceapa, usturoiul, rosiile, toate pregatite in grasimi sanatoase precum uleiul de masline. Variantele vegane ale ardeilor umpluti pot implica umplerea acestora cu un amestec de legume, precum dovlecei, vinete, morcovi si spanac, imbogatit cu condimente si ierburi aromatice pentru a adauga savoare. Se poate adauga si orez brun sau linte pentru a oferi textura si substanta.
Indiferent de optiunea aleasa, ardeii umpluti reprezinta o masa satioasa si satisfacatoare, plina de arome si nutrienti esentiali, care poate fi savurata de toti membrii familiei, indiferent de preferinte.
1. Reteta ardei umpluti vegetarieni
Ingrediente:
- 2 ardei grasi rosii mari taiati in jumatate pe lung
- 200g ciuperi
- 1 morcov
- 1/2 ceapa galbena
- 2 catei usturoi
- 200g dovlecel ras
- 50g orez
- 30ml +20ml ulei de masline
- sare, piper, tarhon uscat
- 200 ml suc de rosii
- 200 ml apa
- 3-4 fire marar
– Temperatura cuptor: 200 grade Celsius
– Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara
– Timp de gatire: 40 minute
Mod de preparare:
Tocam usturoiul, il punem in tigaie, luam o ceapa mica, o tocam si o punem alaturi de un dovlecel dat bine pe razatoare. Taiem un morcov, apoi ciupercile si le maruntim bine de tot. Punem amestecul in tigaie si setam plita Arctic cu inductie la treapta 6. Turnam uleiul si lasam totul la calit. Taiem pe jumatate ardeii, amestecam umplutura si o asezonam cu piper, sare si tarhon. Mai punem putin orez si amestecam.
Luam un vas incapator, asezam bine ardeii si ii umplem. Tocam mararul, il punem peste ardei si completam cu sucul nostru de rosii si ulei de masline. La final turnam apa in vas si suntem gata.
Folosim programul Incalzire inferioara si superioara a cuptorului incorporabil Arctic. Setam la 200 de grade Celsius si dam ardeii la copt timp de 45 minute.
2. Reteta ardei umpluti keto
Ingrediente:
- 5 ardei grasi verzi medii
- 1/2 ceapa galbena
- 2 catei usturoi
- 200g dovlecel ras
- 350g carne tocata amestec
- 30ml + 20ml ulei masline
- 200g rosii tocate
- sare & piper
- 1 lingura oregano uscat
- 4-5 fire marar
- 300g conopida tocata
- 300ml apa
– Temperatura cuptor: 200 grade Celsius
– Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara
– Timp de gatire: 40 minute
Mod de preparare:
Taiem ceapa, tocam usturoiul si setam plita Arctic cu inductie la treapta 8. Turnam uleiul, punem la calit ceapa si usturoiul. Dam dovlecelul pe razatoare si il punem in tigaie. Scoatem carnea tocata din frigider si o rumenim. Completam umplutura cu rosii tocate, sare si putin oregano. Luam conopida, o tocam marunt si o punem la calit cu putin marar si amestecam. Apoi taiem ardeii si scoatem miezul.
In vasul pentru cu ardei turnam putin ulei peste ei si putina apa in vas.
Folosim programul Incalzire inferioara si superioara a cuptorului Arctic. Setam la 200 de grade Celsius si dam ardeii la copt timp de 40 minute.
3. Reteta ardei umpluti gluten-free
Ingrediente:
- 4 ardei grasi rosii medii
- 1/2 ceapa galbena
- 2 catei usturoi
- 50ml ulei de masline
- 350g carne tocata amestec
- 1 morcov
- 200g dovlecel
- 2 oua
- sare, piper
- 4-5 fire marar
- 200g rosii tocate
- 200ml apa
– Temperatura cuptor: 200 Grade
– Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara
– Timp de gatire: 40 minute
Mod de preparare:
Setam plita Arctic la treapta 9 si adaugam uleiul in tigaie. Tocam o ceapa si o punem la calit. Intre timp, tocam usturoiul si il punem la calit si pe acesta.
Punem carnea tocata in tigaie si o rumenim bine. Taiem morovii si dovlecelul, ii maruntim bine si ii adaugam si pe acestia peste carnea rumenita din tigaie. Amestecam bine.
Adaugam rosii tocate si mararul maruntit si amestecam bine din nou.
Urmatorul pas este sa ne ocupam de ardei. Dupa ce ardei au fost spalati bine, scoatem miezul.
Legam umplutura cu doua oua si adaugam sare si amestecam bine totul.
Umplem ardeii si setam cuptorul la programul Incalzire inferioara si superioara si dam ardeii la copt la 200 de grade Celsius, pentru 40 minute.
Cateva trucuri despre prepararea ardeilor umpluti:
- Ardeii umpluti vor fi mai gustosi daca puneti la fiert, printre ei, cozi de marar, patrunjel si leustean.
- Daca ai putini ardei umpluti si vrei sa eviti sa se rastoarne, poti pune fiecare ardei intr-o forma de briosa. Acelasi sistem poti sa il folosesti chiar si atunci cand servesti ardeii umpluti.
- Atunci cand umplutura pentru ardei nu este deja gatita ai grija sa nu pui prea multa umplutura si sa lasi loc sa se gateasca egal.
- In mod traditional toata lumea taie capacul de la ardeii umpluti, dar trebuie sa stii ca ii poti pregati si in alta forma. Opteaza pentru varianta moderna de a taia ardeiul pe lung, in jumatate. Nu numai ca vor arata mult mai bine, dar sunt mai usor si rapid de umplut, iar ardeii vor fi gata mult mai repede.
- Foloseste o oala rotunda atunci cand pui ardeii umpluti la fiert. Astfel ardeii vor sta mai bine.
Cand gatesti din dragoste pentru bucataria Arctic, retetele pe care le pregatesti devin o placere.
Pofta buna!