3 idei cheie de retinut despre noua eticheta energetica din 2021

Publicat la data de: 03/08/2021, 14:14

Autor: Arctic

3 idei cheie de retinut despre noua eticheta energetica din 2021
3 idei cheie de retinut despre noua eticheta energetica din 2021
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2021/03/shutterstock_1786827122.jpg
March 8, 2021
Arctic

Daca ai cumparat la final de februarie electrocasnice noi, s-ar putea sa fii debusolat: in urma cu o saptamana, ai comandat un aparat situat intr-o clasa energetica fruntasa, de la A+ in sus. Si intre timp ai primit acelasi produs, dar care acum se regaseste in clasele D, E, F. Nu te freca la ochi, […]

Daca ai cumparat la final de februarie electrocasnice noi, s-ar putea sa fii debusolat: in urma cu o saptamana, ai comandat un aparat situat intr-o clasa energetica fruntasa, de la A+ in sus. Si intre timp ai primit acelasi produs, dar care acum se regaseste in clasele D, E, F. Nu te freca la ochi, ai citit bine.

Incepand cu prima zi din martie, am trecut si in Romania, ca de altfel in toata Europa, la noile reglementari de eticheta energetica. Sistemul actual elimina clasele peste A si ramane exclusiv de la A la G, astfel ca face mai usor de urmarit si mai clare performantele reale ale produselor.

👇 Noul sistem simplificat este in avantajul tau. Iata ce trebuie sa retii ca sa intelegi mai usor cum anume s-a modificat si ce presupun schimbarile. 👇

1. Clasa A este momentan goala

Asta inseamna ca nu exista electrocasnice suficient de performante incat sa se claseze aici, dupa noul sistem de evaluare. De ce sunt mai severe criteriile acestuia? Obiectivul pe termen lung este promovarea inovatiei: producatorii de electrocasnice sunt incurajati sa produca echipamente de uz casnic tot mai bune, care sa se califice pentru acest nivel de eficienta.

👉 Masina de spalat rufe Arctic AB101223XLAB iti garanteaza un consum mic de energie si dispune de tehnologii moderne, precum ExtraSteam, cu ajutorul careia hainele tale au parte de o ingrijire delicata si scapi de cutele nedorite. Anterior situata in clasa energetica A+++, aceasta se incadreaza la momentul actual in clasa B, fara sa isi schimbe performantele sau functionalitatea. Arctic ramane alegerea sigura cand vine vorba de echipamente fiabile si longevive pentru casa ta!

2. Codurile de culoare s-au schimbat

Daca esti obisnuit sa citesti clasele energetice dupa culoare, va trebui sa le inveti pe cele noi. Clasificarea cea veche nu se pastreaza. De aceea, cand pui alaturi eticheta energetica veche si cea noua, vei vedea ca nuantele pentru clasa anterioara de eficienta si clasa actuala sunt diferite.

De exemplu: 👉 combina frigorifica Arctic AK60406M40NFMT se situeaza in clasa E, de culoare oranj. Inainte, aparatul frigorific era incadrat in clasa A++, afisata printr-un verde mediu in clasament. Faptul ca nuantele vechi si cele noi nu corespund poate fi debusolant. Insa doar redarea culorilor pe eticheta difera - produsele raman neschimbate. Cu Arctic, ai garantia calitatii care se pastreaza in timp!

3. Scorul energetic ia in calcul mai multi factori pe langa consum

In functie de categoria de produs, criteriile pe care este calculat scorul, care face ca un aparat sa intre intr-o clasa sau in alta, difera. De exemplu, eficienta energetica pentru masinile de spalat masoara performantele si consumul de energie al programului Eco 40-60. Pentru masinile de spalat cu uscator, contribuie nu doar ciclul de spalare ci si cel de uscare. La aparatele frigorifice, exista modificari si in modul de masurare pentru capacitatea compartimentelor interioare, care conteaza de asemenea in determinarea noii etichete.

Asadar, nu doar consumul propriu-zis ci si alti factori influenteaza nivelul final de eficienta. De aceea, nu exista o regula universala de conversie intre vechile si noile clase, aplicabila tuturor categoriilor de produse. Asa se poate ca 2 electrocasnice incadrate anterior pe acelasi nivel sa ocupe astazi 2 clase diferite.

👉 Situate amandoua in clasa A++ anterior tranzitiei, masina de spalat vase Arctic DFN1532 si masina de spalat rufe Arctic APL71224XLW0 ocupa clase diferite in scala cea noua. Masina de spalat vase este pe pozitia D iar masina de spalat rufe se califica la pozitia E.

Ca orice schimbare, si tranzitia la noua eticheta energetica poate sa fie coplesitoare. Insa nu e nevoie sa retii totul pe de rost: in magazin, poti compara electrocasnicele mai usor datorita codului QR, care se regaseste pe abtibild si iti ofera acces la o baza de date cu informatii oficiale si necomerciale despre produse. Asa ca poti sta linistit: nu e nevoie sa faci o pauza de la modernizarea casei tale, pana intelegi perfect noua eticheta.

Sursa foto: Shutterstock