Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

3 alternative sanatoase la cartofii prajiti

Autor: Arctic

Data publicarii: November 3, 2020

Data modificarii: June 9, 2022

Cartofii prajiti ocupa un rol privilegiat in randul garniturilor, mai cu seama ca sunt o optiune inspirata alaturi de orice fel principal. Avantajul gustului lor neutru ii face potriviti de servit alaturi de pui, peste sau carne rosie, iar textura crocanta ii transforma intr-un preparat insotitor gustos si de sine statator. Nu e de mirare ca sunt cea mai raspandita garnitura, nelipsita de pe meniul niciunui restaurant. Dar, in pofida popularitatii de care se bucura, cartofii prajiti nu sunt si cea mai sanatoasa varianta.

Principalul dezavantaj al cartofilor prajiti este indicele glicemic inalt, care ii transforma intr-o masa cu aport caloric ridicat. In lipsa unui stil de viata suficient de activ, sustinut de activitate fizica peste medie, aportul de calorii nu va fi consumat iar delicioasa garnitura va furniza organismului un nivel prea mare de carbohidrati. De aici vine reputatia proasta a cartofilor prajiti, despre care toata lumea stie ca ingrasa.

Solutia, ca intotdeauna, este moderatia si echilibrul. Ca sa ne putem bucura in continuare de o portie savuroasa de cartofi e bine sa variem mesele si sa ne orientam si spre alte variante de garnituri. Exista suficiente moduri prin care, cu putina inventivitate, putem sa inlocuim cartofii din unele mese fara sa le simtim lipsa. Iata mai jos cateva sugestii de alternative delicioase si sanatoase.

Dovlecei crocanti, la cuptor

Spre deosebire de cartof, care din punct de vedere nutritional intra in categoria amidonoaselor, dovlecelul este una dintre cele mai frecvent recomandate legume in diete. Datorita continutului de potasiu si magneziu, furnizeaza mineralele necesare bunei functionari a inimii. Mai mult, fitonutrientii din dovlecel actioneaza ca un antiinflamator general, ceea ce vine si cu efecte vizibile: piele mai sanatoasa, ferma si lucioasa. Ca metoda de preparare, cea mai la indemana este pregatirea rondelelor de dovlecel la cuptor.

Reteta acestor chips din dovlecei este una foarte ieftina si potrivita unui regim de post. Dintr-un dovlecel (sau zucchini) spalat, taiem feliute subtiri folosind cutitul sau o mandolina. Nu e nevoie sa curatam coaja inainte, caci va ajuta ca feliile sa se pastreze intregi si sa nu se rupa.

Le punem intr-o strecuratoare la scurs 15 minute, dupa care le saram si piperam dupa gust. Astfel condimentate, feliile se asaza unele langa altele intr-o tava peste care am asternut o hartie de copt unsa cu putin ulei. Desi ungerea cu ulei a foii de copt nu e o practica standard, rolul este de a impiedica lipirea dovleceilor de tava, care ar putea periclita reteta.

Merg la copt la 200° pentru 20-30 de minute. Daca utilizam un cuptor dotat cu functia grill, o putem folosi pentru o rumenire uniforma, datorata celor doua surse de caldura active in partea de sus si de jos a cuptorului. Vor fi crocanti doar la margini, mijlocul ramanand moale si cremos.

Cartofii dulci, sursa de antioxidanti si vitamine

O alta varianta de reteta rapida la cuptor este gratinul de cartofi dulci. Cartofii dulci difera mult de cartofii traditionali, dar au o larga utilizare in bucataria internationala. La noi sunt mai putin folositi, insa cu siguranta merita incercati. Gustul lor aparte e un mare plus, dar nici avantajele pe care le au asupra sanatatii nu sunt neglijabile. Cartofii dulci sunt considerati un aliment cu un indice glicemic relativ mic, iar fibrele pe care le contin acestia sunt necesare unui tract digestiv sanatos.

Pentru prepararea gratinului, vom avea nevoie de branza rasa – putem folosi Gruyere, Cheddar, sau chiar cascaval – si de samantana de gatit, nu mai mult de o cutie. Dintr-un kilogram de cartofi dulci va rezulta o tava, adica circa 4-6 portii, din aceasta garnitura. Practic, ingredientele se asaza pe rand in tava, ca la musaca: un rand de rondele de cartofi, pe care ii stropim cu smantana de gatit, completati de un strat de branza rasa.

Continuam procedeul pana epuizam cartofii si dam la cuptorul preincalzit la 190° timp de 35 de minute. Contorizeaza durata de pregatire a alimentelor folosind timer-ul, care te anunta in momentul in care timpul prestabilit s-a scurs. Un cuptor cu timer incorporat e de mare ajutor, dar in caz ca al tau nu are aceasta functie, poti utiliza cronometrul telefonului.

Fasole pastai cu mujdei

Daca asocierea dintre cartofi si mujdeiul de usturoi e pe gustul tau, atunci un foarte bun substitut sunt pastaile, versiunea verde si mai putin calorica a cartofilor pai. O reteta simpla de pastai proaspete sau decongelate te va salva in momentele cand pofta ameninta sa iti strice bunele obiceiuri alimentare.

Daca folosesti pastai congelate, primul pas e decongelarea, intr-un cuptor cu functie dedicata pentru decongelare sau la temperatura camerei. Urmatorul pas este fierberea pastailor: curatate si cu capetele taiate, le punem intr-o craticioara, acoperite de apa in care am pus si un praf de sare si putin ulei de floarea soarelui. Se tin pe foc mediu pana se inmoaie, dupa care le scoatem si le tavalim prin sosul de usturoi, pregatit in prealabil. Acesta se face dintr-o capatana de usturoi, frecata cu sare si o lingura de ulei, adaugata in fir subtire. Cand sosul a inceput sa se lege adaugam putin otet si frecam in continuare pana se termina uleiul. Ca si la maioneza, amestecam intr-o singura directie, ca sosul sa nu se taie.

Cautarea de optiuni care sa ne mentina organismul puternic si functional nu trebuie sa fie plictisitoare. Daca o vedem ca pe o metoda sa exploram noi gusturi si propriile talente culinare, are toate sansele sa fie foarte distractiva, nu doar informativa. Iar cand in sfarsit vom praji sau comanda o portie de cartofi, putem sa o savuram din plin.

Sursa foto: Shutterstock