Prajiturile de casa sunt nelipsite de pe masa de sarbatori si nu numai. Fie ca ai pofta de ceva dulce sau vin prietenii in vizita, nu vei da niciodata gres cu aceste retete de prajituri de casa care sunt pe gustul tuturor.
Cele mai bune retete de prajituri de casa
Ti-am pregatit mai jos 10 retete de prajituri de casa pe care orice gospodina ar trebui sa le incerce si, bineinteles, cateva sfaturi ca sa obtii mereu prajituri delicioase.
Prajitura Alba ca Zapada
Ingrediente pentru foi:
- 550 g faina
- 10 linguri zahar
- 10 linguri lapte
- 10 linguri ulei
- 2 oua
- 1 lingurita amoniac sau bicarbonat de sodiu
- sare
Ingrediente pentru crema:
- 5 linguri zahar
- 200 g unt
- 9 linguri faina
- 1 litru lapte
- 1 esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
- sucul de la ½ lamaie
Mod de preparare:
- Pune ouale intr-un bol, impreuna cu zaharul, uleiul si laptele. Bate totul bine cu un tel, pana cand zaharul se dizolva cat mai mult.
- Adauga sarea si amesteca. Toarna separat putina zeama de lamaie sau otet peste amoniac si adauga-l apoi peste compozitie.
- Adauga treptat cate o lingura de faina si amesteca bine pana cand obtii un aluat. Pe masura ce compozitia se ingroasa poti incepe sa amesteci cu mana.
- Scoate aluatul din bol si framanta-l putin. Lasa-l la dospit pentru o jumatate de ora.
- Imparte aluatul in trei bucati egale. Pune o bucata de aluat pe o hartie de copt si aplatizeaz-o putin cu mana, astfel incat sa capete o forma patrata. Intinde apoi aluatul cu facaletul pe suprafata foii de copt. Pune foaia de aluat, impreuna cu foaia de copt, pe fundul unei tavi si inteapa aluatul cu furculita ca sa nu se umfle in cuptor. Baga aluatul la cuptor pentru 11 minute, la foc mic, pana cand incepe sa se intareasca si ramane alb la suprafata (nu trebuie sa devina maroniu). Repeta procesul si pentru celelalte doua bucati de aluat.
- Pentru prepararea cremei trebuie sa pui faina intr-o cratita, impreuna cu zaharul si coaja de lamaie si amesteca putin folosind un tel. Incepe sa torni laptele treptat, amestecand continuu, pana cand compozitia devine cremoasa. Continua sa torni treptat restul de lapte si amesteca astfel incat sa nu se formeze cocoloase.
- Adauga esenta de vanilie si pune cratita la foc mediu. Amesteca folosind telul pana cand se ingroasa, aproximativ 15 minute. Opreste focul si adauga zeama de lamaie.
- Lasa crema sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei. Incorporeaza treptat untul in crema folosind un mixer. Cand crema e gata, poti incepe sa pregatesti prajitura.
- Asaza intr-o tava folie alimentara si pune deasupra prima foaie de aluat. Intinde o parte din crema peste foaia de aluat si repeta procedura pentru fiecare foaie. Adauga la final putina crema peste ultima foaie. Presara deasupra fulgi de cocos.
- Impacheteaza prajitura cu folia alimentara si asaza deasupra un tocator de lemn, impreuna cu un borcan de zahar sau orice alta greutate (aprox. 1 kg) pentru a pune presiune peste foile de prajitura, astfel incat sa se lege cat mai bine straturile.
- Pune prajitura in frigider pentru cel putin sase ore, astfel incat aceasta sa se inmoaie si sa ramana pufoasa.
Ingrediente pentru pandispan:
- 250 g faina
- 250 g zahar
- 6 oua
- 60 g unt
- 5 linguri apa fiarta
- 1 plic zahar vanilat
- sare
Ingrediente pentru glazura:
- 350 g zahar
- 50 g cacao
- 250 ml apa
- 70 g unt
- 1 plic zahar vanilat
- cocos ras
Mod de preparare:
- Separa albusul de galbenus. Bate albusurile cu un praf de sare folosind mixerul pana cand devin spuma. Adauga jumatate din cantitatea de zahar si continua sa mixezi pana cand devin o spuma tare, lucioasa.
- Bate galbenusurile cu cealalta jumatate de zahar si zaharul vanilat pana cand devin spuma, adauga apoi apa fierbinte si untul topit. Pune faina treptat si amesteca. Incorporeaza albusurile spuma cu o lingura pana cand obtii un aluat cremos.
- Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si baga tava la cuptor pentru 15 minute, la 180 grade Celsius. Lasa apoi pandispanul sa se raceasca.
- Ca sa pregatesti glazura trebuie sa amesteci cacao cu zahar intr-o oala, sa adaugi apa si sa pui oala pe foc. Atunci cand s-a incalzit suficient, adauga untul si amesteca bine. Trebuie sa obtii o crema omogena, fara cocoloase.
- Taie pandispanul in bucati dreptunghiulare, inmoaie-le in glazura si apoi rostogoleste-le prin cocos. Ai grija ca glazura sa ajunga pe toata suprafata si sa patrunda in aluat, insa in interior sa ramana galben.
Citeste si Cum prepari cele mai bune retete de tort: cu ciocolata, cu mere, de post
Prajitura cu suc de portocale
Ingrediente pentru blat:
- 200 g zahar
- 8 oua
- 150 g faina
- 40 g cacao
- 1 plic zahar vanilat
- sare
Ingrediente pentru crema:
- 500 g branza de vaci
- 150 gr mascarpone
- 200 g unt
- 150 g zahar pudra vanilat
- esenta de vanilie sau portocale
Ingrediente pentru glazura:
- 800 ml suc de portocale
- 100 g zahar
- 60 g amidon
Mod de preparare:
- Pentru inceput, amesteca faina cu cacao si cerne-le printr-o sita. Separa albusurile de galbenusuri. Adauga un praf de sare peste albusuri si mixeaza-le bine pana devin spuma.
- Separat, mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin ca o spuma. Amesteca usor cu o spatula galbenusurile cu albusurile batute spuma. Adauga apoi faina amestecata cu cacao si incorporeaza bine in aluat.
- Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bag-o la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute. Verifica la final cu o scobitoare daca blatul este copt. Daca iese curata, atunci blatul este gata. Lasa-l sa se raceasca si rastoarna-l intr-o tava.
- Pentru crema trebuie sa mixezi untul, care e la temperatura camerei, cu zaharul pudra. Adauga apoi branza de vaci si mascarpone si amesteca bine. Adauga esenta de vanilie/portocala la final.
- Intinde crema de branza peste blat si niveleaza cu atentie. Da prajitura la frigider pana cand pregatesti glazura de portocale.
- Pentru glazura trebuie sa amesteci zaharul cu amidonul, apoi sa adaugi treptat sucul de portocale si sa amesteci pana se omogenizeaza, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune cratita la foc mic spre mediu si amesteca bine pana cand se ingroasa. Ia cratita de pe foc, pune deasupra o folie alimentara si lasa glazura sa se raceasca.
- Cand glazura este calduta o poti turna peste crema de branza. Niveleaza bine si apoi baga prajitura la frigider pentru cel putin sase ore sau peste noapte.
Prajitura Mozaic cu nuca si rahat (prajitura Rumba)
Ingrediente pentru blat:
- 5 albusuri
- 100 g zahar
- 50 g ulei
- 100 g faina
- 250 g rahat
- 50 g stafide
- 50 g merisoare
- 1 plic zahar vanilat
- sare
Ingrediente pentru crema:
- 550 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 80 g faina
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingura extract de vanilie
- sare
Mai ai nevoie de:
- 2 foi de napolitane
- 15 g ciocolata neagra
- 15 g ciocolata alba
Mod de preparare:
- Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul vanilat si extractul de vanilie. Separat, mixeaza galbenusurile cu faina, zaharul si un praf de sare pana cand capata o consistenta cremoasa. Odata ce laptele a fiert, il poti incorpora treptat in compozitie. Toarna compozitia inapoi in oala si lasa crema la fiert la foc foarte mic, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de fundul oalei. De regula, crema trebuie lasata la fiert pentru trei minute. Toarna apoi crema intr-un vas termorezistent si las-o sa se raceasca la temperatura camerei (nu o lasa la frigider).
- Odata ce crema a ajuns la temperatura potrivita o poti mixa cu untul, care trebuie sa fie la aceeasi temperatura. Mixeaza mai intai untul pana devine cremos si adauga treptat crema de vanilie. In cazul in care crema se taie, continua sa o bati cu mixerul la viteza mare pana cand isi recapata consistenta cremoasa.
- Pentru prepararea blatului trebuie sa bati albusurile spuma, adaugand un praf de sare. Adauga apoi zaharul vanilat si uleiul si incorporeaza la final faina.
- Taie rahatul in cuburi mici si adauga-l in compozitia pentru blat, impreuna cu stafidele si merisoarele.
- Toarna compozitia pentru blat intr-o tava tapetata cu foaie de copt si baga tava in cuptorul preincins la 170 de grade Celsius, pentru 15 minute. Dupa ce s-a copt, lasa blatul la racit.
- Separat, intinde jumatate din crema de vanilie peste o foaie de napolitana si asaza deasupra blatul copt. Intinde restul cremei de vanilie peste blat si acopera cu o foaie de napolitana. Acopera prajitura cu o foaie de copt si apasa usor pentru ca foile de napolitana sa se lipeasca cat mai bine de stratul de crema.
- Topeste ciocolata neagra si cea alba la bain-marie si apoi decoreaza prajitura.
Prajitura Desteapta
Ingrediente:
- 250 g zahar pudra
- 250 g unt topit (rece)
- 250 g faina
- 1 litru lapte
- 10 oua
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 esenta de vanilie
- sare
Mod de preparare:
- Separa albusurile de galbenus. Mixeaza apoi impreuna zaharul pudra cu galbenusurile pana cand capata o consistenta cremoasa si se deschid la culoare. Toarna apoi untul topit si continua sa amesteci.
- Adauga treptat faina (cate o lingura) si mixeaza la viteza mica. Toarna si laptele putin cate putin si mareste viteza mixerului. Adauga esenta de vanilie si opreste mixerul.
- Bate separat albusurile spuma, cu un praf de sare. Pe masura ca bati albusurile adauga si zaharul vanilat si continua sa mixezi pana cand acestea devin o spuma tare, lucioasa.
- Incorporeaza albusurile spuma in compozitia cu galbenus, amestecand usor cu o spatula.
- Toarna compozitia obtinuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bag-o la cuptorul incalzit la 145-150 grade Celsius pentru o ora. Lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, apoi bag-o in frigider pentru trei ore sau peste noapte. Toarna deasupra zahar pudra. Vei vedea ca prajitura s-a separat in trei straturi, chiar daca, initial, compozitia a fost lichida. Acesta este si motivul pentru care se numeste prajitura desteapta.
Citeste si Clatite americane – sfaturi practice ca sa faci cele mai bune pancakes acasa si 5 retete rapide
Prajitura Albinita
Ingrediente foi:
- 800 g faina
- 200 g zahar tos
- 200 g miere
- 100 g unt
- 2 oua
- 80 ml lapte rece
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru crema:
- 1 litru lapte
- 450 g dulceata
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 100 g miere
- 150 g gris
- 200 g zahar tos
- 1 lingura esenta de lamaie
- 1 lingura pasta de vanilie
Mod de preparare:
- Lasa mierea sa se topeasca intr-o cratita, impreuna cu zaharul si untul. Lasa apoi compozitia sa se raceasca. Apoi toarna compozitia intr-un bol si mixeaza impreuna cu zaharul vanilat si ouale. Adauga faina, bicarbonatul si cateva linguri de lapte pana cand obtii un aluat moale. Framanta aluatul si lasa-l la frigider timp de 10 minute.
- Scoate aluatul din frigider si lasa-l 15 minute la temperatura camerei ca sa se inmoaie, apoi imparte-l in patru portii egale. Intinde fiecare foaie cu sucitorul si asaza-le pe o foaie de copt. Inteapa-le usor cu o furculita ca sa nu se umfle in timpul coacerii.
- Poti coace cate doua foi in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius, timp de sapte minute. Lasa-le apoi sa se raceasca.
- Pentru prepararea cremei trebuie sa pui laptele la fiert, impreuna cu putina sare, esenta de lamaie, pasta de vanilie si zaharul tos. Cand incepe sa fiarba laptele poti sa adaugi grisul, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase (5 minute, la foc mic). Lasa grisul sa se raceasca si mixeaza-l apoi impreuna cu untul.
- Incepe sa montezi prajitura. Pune o foaie de aluat, apoi jumatate din cantitatea de crema de gris, adauga apoi alta foaie de aluat, un strat de gem, inca o foaie de aluat, restul cremei de gris si ultima foaie de aluat. Lasa prajitura sa se inmoaie peste noapte. Orneaza cu zahar pudra si serveste.
Citeste si 5 retete inedite de gemuri
Prajitura Tosca cu mac
Ingrediente pentru blat:
- 5 albusuri
- 50 g cocos
- 170 g mac
- 60 g faina
- 130 g zahar
- 1 esenta de vanilie
- sare
Ingrediente pentru crema:
- 450 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 170 g zahar
- 70 g faina
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingura extract de vanilie
- sare
Ingrediente pentru glazura:
- 150 g ciocolata pentru prajituri
- 80 g smantana pentru frisca
Mai ai nevoie de:
- 170 g biscuiti
Mod de preparare:
- Bate albusurile spuma cu un praf de sare si adauga zaharul tos cand capata o consistenta spumoasa. Continua sa mixezi pana cand albusurile devin o spuma tare, lucioasa. Adauga esenta de vanilie, macul, cocosul si faina si amesteca usor cu o spatula.
- Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bag-o la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute. Cand e gata, scoate blatul si lasa-l sa se raceasca. Apoi taie blatul in jumatate.
- Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul vanilat si extractul de vanilie. Mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul, faina si un praf de sare pana cand capata o consistenta spumoasa. Toarna laptele putin cate putin, amesteca bine si lasa compozitia la fiert la foc foarte mic, amestecand continuu. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasa crema pe foc pentru trei minute. Rastoarna crema intr-un vas termorezistent si las-o sa se raceasca la temperatura camerei, nu la frigider (acopera cu o folie alimentara).
- Pentru montarea prajiturii poti alege metoda clasica sau o poti monta dupa propriile preferinte. Asa ca, asaza un strat de biscuiti, toarna jumatate din cantitatea de crema, apoi pune o foaie de blat cu mac, cantitatea ramasa de crema, cealalta foaie de blat. Lasa tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, timp in care pregatesti glazura de ciocolata.
- Pune smantana pentru frisca la fiert si adauga bucatile de ciocolata. Amesteca pana cand se omogenizeaza. Toarna apoi glazura peste prajitura cu mac si las-o la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.
Prajitura Krantz
Ingrediente pentru blatul de vanilie:
- 4 oua
- 70 g zahar tos
- 80 g faina
- 1 plic zahar vanilat
- sare
Ingrediente pentru blatul cu nuca:
- 6 albusuri
- 140 g zahar
- 140 g nuca
- 60 g faina
- 1 plic zahar vanilat
- sare
Ingrediente pentru nucile caramelizate:
- 220 g zahar
- 160 g nuca
- ulei
Ingrediente pentru crema:
- 550 ml lapte
- 6 galbenusuri
- 160 g zahar
- 70 g faina
- 260 g unt (la temperatura camerei)
- 2-3 plicuri zahar vanilat
- sare
Mod de preparare:
- Pentru prepararea cremei de vanilie trebuie sa pui laptele la fiert. Mixeaza galbenusurile cu sare, vanilie, zahar si faina, apoi toarna laptele fierbinte, amestecand continuu. Lasa compozitia la fiert la foc mic pentru cateva minute. Toarna crema intr-un vas termorezistent si las-o sa ajunga la temperatura camerei. Separat, mixeaza untul pana devine cremos si amesteca-l cu crema de vanilie.
- Pentru blat trebuie sa separi ouale. Bate albusurile spuma cu un praf de sare. Cand au capatat o consistenta spumoasa, adauga zaharul tos si zaharul vanilat si continua sa mixezi pana cand obtii o spuma tare, lucioasa, precum bezeaua. Adauga galbenusurile treptat si amesteca bine. Apoi toarna faina si amesteca usor cu o spatula. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bag-o la cuptorul preincins la 170 de grade Celsius, pentru aproximativ 20 de minute. Cand e gata, scoate blatul din tava si lasa-l sa se raceasca.
- Pentru blatul cu nuca trebuie, mai intai, sa prajesti putin nuca intr-o tigaie, fara ulei. Poti macina nuca dupa ce s-a racit. Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga zaharul vanilat si continua sa mixezi pana devin o spuma tare, lucioasa. Cerne faina peste albusuri, adauga nuca si amesteca usor cu o spatula.
- Imparte aluatul pentru blatul cu nuca in doua parti egale si toarna-l in tavi tapetate cu hartie de copt. Introdu blatul in cuptorul preincins la 170 de grade Celsius, timp de 15 minute. Repeta procedura si pentru al doilea blat. Apoi scoate blaturile din tavi si lasa-le sa se raceasca.
- Ca sa prepari nucile caramelizate trebuie sa pui zaharul intr-o tigaie aderenta, la foc mic spre mediu, pana se topeste. Cand capata o culoare bruna adauga si miezul de nuca si amesteca. Toarna repede compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei, apoi asteapta sa se raceasca. Cand nucile caramelizare s-au topit, marunteste-le intr-un blender. Adauga nucile caramelizate maruntite peste crema de vanilie.
- Incepe sa montezi prajitura. Asaza un blat cu nuca, apoi un strat de crema de vanilie, blatul de vanilie, al doilea strat de crema de vanilie, ultimul blat cu nuca si, la final, inca un strat de crema. Lasa prajitura Krantz la frigider pentru trei ore. Bineinteles, poti prepara cate straturi doresti. Rezultatul va fi cu siguranta pe masura.
Prajitura cu gem si aluat ras
Ingrediente:
- 600 g faina
- 250 g zahar
- 250 g unt
- 200 g smantana
- 200 g nuca macinata
- 400 g dulceata
- 20 g praf de copt
- 1 ou
- 1 galbenus
- 1 esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- sare
Mod de preparare:
- Pune untul taiat cubulete intr-un bol (la temperatura camerei), adauga zaharul si amesteca bine pana cand capata o consistenta cremoasa. Adauga apoi oul intreg si galbenusul si amesteca bine. Adauga esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, sarea si smantana acra si amesteca bine.
- Adauga la final praful de copt si faina. Incorporeaza faina cu spatula si apoi amesteca aluatul cu mana.
- Ia ⅓ din aluat, inveleste-l cu folie alimentara si lasa-l la frigider pentru 30 de minute.
- Restul aluatului il pui intr-o tava tapetata cu unt si presezi bine pana cand devine uniform.
- Amesteca nuca macinata cu dulceata si toarna compozitia peste aluatul din tava. Scoate aluatul din frigider (ar trebui sa fie intarit) si razuieste-l peste nuca macinata amestecata cu dulceata din tava.
- Baga prajitura in cuptorul preincalzit la 175 de grade Celsius, timp de aproximativ 45 de minute.
Prajitura cu lamaie
Ingrediente:
- 300 g faina
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 160 g smantana
- 70 g cocos
- 4 oua
- 3 linguri suc de lamaie
- coaja rasa de la 2 lamai
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- dulceata de portocale
- nuca de cocos (pentru ornat)
- sare
Mod de preparare:
- Pune untul si zaharul intr-un bol si mixeaza bine. Adauga ouale si amesteca din nou. Apoi pune coaja de lamaie, smantana si sucul de lamaie si mixeaza bine.
- Presara faina, nuca de cocos, praful de copt, bicarbonatul si sarea si amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza.
- Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bag-o la cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 45 de minute. Lasa apoi blatul sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei.
- Decoreaza prajitura cu dulceata de portocale intr-un strat uniform. Pune apoi si nuca de cocos.
Sfaturi practice ca sa obtii prajituri deosebite de casa
Ca sa nu dai gres si sa obtii intotdeauna rezultatele dorite, iata cateva sfaturi practice de care sa tii cont in bucatarie:
- Foloseste unt in loc de ulei ca sa obtii un aluat mai fraged;
- Taie untul in cubulete ca sa ajunga mai repede la temperatura camerei;
- Incinge cuptorul inainte sa introduci tava cu prajitura deoarece temperatura ridicata o va ajuta sa se coaca uniform;
- Nu deschide cuptorul in primele 20 de minute deoarece risti ca blatul sa se lase;
- Foloseste oua reci si proaspete deoarece vei bate mai usor albusurile si adauga intotdeauna un praf de sare;
- Tapeteaza tava cu hartie de copt sau unt si faina (daca este tava de teflon) ca sa nu se lipeasca aluatul;
- Daca nu ai faina, atunci poti folosi si amidon;
- Poti verifica daca s-a copt prajitura cu ajutorul unei scobitori: daca ramane curata dupa ce incerci blatul inseamna ca prajitura este gata;
- Umezeste cutitul si curata-l regulat atunci cand tai prajitura ca sa ai siguranta ca blatul nu se va sfarama si ca feliile de prajitura vor arata bine;
- Atunci cand intinzi glazura poti sa folosesti un cutit pe care l-ai introdus in apa clocotita deoarece glazura va fi uniforma;
- Daca folosesti nuci sau alune, le poti praji la cuptor sau pe foc inainte pentru mai multa savoare;
- Nu uita sa adaugi sare deoarece accentueaza gustul dulce al prajiturilor.
Bineinteles, poti personaliza fiecare reteta si poti sa adaugi ingrediente noi dupa preferinte. Respecta gramajele si pasii fiecarei retete ca sa ai siguranta ca vei obtine cele mai bune prajituri de casa, asa cum erau cele pe care le mancai in copilarie.
Sursa foto: Shutterstock